Andre myndigheter kan henlegge. Det bør også vernemyndigheter vurdere

For alle: Steinbuer har gitt husly for generasjoner av frøninger. Hvor ille er det med platting foran døra?fOTO: sno

For alle: Steinbuer har gitt husly for generasjoner av frøninger. Hvor ille er det med platting foran døra?fOTO: sno

DEL

gd mener (Gudbrandsdølen Dagningen)
Statens naturoppsyn har kontrollert
byggettillatelser som er gitt i verneområder, og funnet avvik i hver fjerde sak. I Vulufjell i Sør-Fron, fant de to gamle steinbuer som var påbygd med platting i impregnert tre. Begge tiltakene var gjort uten tillatelse, og i strid med verneforskriftene.

Regler er regler, forskrifter er forskrifter. Regler og forskrifter er til for å følges, og kontroll er en forutsetning for at regelverk følges. På en oversikt innholdende en rekke med ulovlige oppsatte bygg, blir likevel plattingene foran steinbuene nærmest for banaliteter å regne.

Det er nasjonalparkstyrene som har ansvar for å følge opp SNO sine rapporter om bygg og installasjoner det ikke er gitt tillatelse til, eller som ikke er i samsvar med tilltalelsene som er gitt. Der bygg er dobbelt så store som omsøkt, eller der det står flere hus enn det er gitt tillatelse til, venter trolig noen vanskelige runder både for myndigheter og tiltakshavere.

Styreleder Bengt Fasteraune i nasjonalparkstyret regner med at ikke alle tilfellene ender på styrets bord. Han har tro på dialog. Det er en god tilnærming. Det er grunn til å sortere saker etter viktighet. I noen sammenhenger konkluderer andre myndigheter med henleggelse fordi noe annet betyr å bruke forholdsvis store ressurser på små saker. Slik bør også et nasjonalparkstyre kunne tenke.

Om brukere av fjellet gjennom alle år har funnet det hensiktsmessig å anlegge en platting foran inngangsdøra til gamle buer brukt av bygder i fellesskap, bør det være grenser for statlig inngripen. Et nasjonalparkstyre som er opptatt av å være noe annet enn en forlengelse av nasjonalt vernebyråkrati sørger for å skille smått fra stort, og bør også være i stand til å vurdere andre ulovligheter ut fra den tid de faktisk stammer fra. Se side 8 og 9

Ulovlig bygging i verneområder: Risikerer pålegg og anmeldelse

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags