En dass i Øyer ...

Anders Ledum vil bygge dass ved Goppollvatnet, men sliter med å få lov.Foto: Halvor Torgersrud

Anders Ledum vil bygge dass ved Goppollvatnet, men sliter med å få lov.Foto: Halvor Torgersrud

Av
DEL

leserinnlegg  (Gudbrandsdølen Dagningen)
Årets byråkrathistorie må bli nominert fra Øyer denne gangen. Dessverre.

Vi, og alle jeg kjenner, har alltid sett på øyværinger som solide, rotfesta og fornuftige folk. Denne gangen må noen ha gått seg bort i vierkrattet. Ledumen vil bygge seg en vanlig utedass. Han har et naust som han attpåtil lovlig får bruke som oppholdsrom. Som kjent er det ikke noe stas å sette garn aleine, heller ikke ro oter aleine. Normalt er en to, eller kanskje flere som vil ha en koselig kveldstur. Som de fleste andre som har et sted de kan overnatte, så er det sterkt ønskelig å få ha et skjermet avtrede, som det heter på bymålet. Beskjedent, enkelt og greit som alle slike pleier å være. Men nei, ikke i statsallmenningen i Øyer.

Kommunale, fylkeskommunale og endog statlige byråkrater har lest i den store boka. Der står det selvfølgelig ingen ting om utedasser, men av hensyn til presedens og konsekvens, og likhet for loven etc., etc. så er det best at Ledumen med følge, går bort i kjerra rundt naustet og gjør det som skal gjøres. Et par meter med papir følger med, det tar vel nordvesten og spres litt utover noen hundre mål. Skitt au, det blir vel borte om et par-tre år. Ja, ja han har jo fått et godt tilbud, et par-tre hundre meter unna står det vist en annen utedass, som visstnok kan brukes gratis. Folk er rause sånn også i Øyer.

Men neste år, Anders Ledum, da får du pålegg fra helt andre byråkrater, om at slikt svineri med møkk og papir i vierkjerra og nær opp til vann og vassdrag og attpåtil ved et overnattingssted, det er en forferdelig forurensing. Et strengt pålegg, kanskje først en advarsel om at her må forurensingen komme under kontroll umiddelbart. Et ordnet avtrede må øyeblikkelig opprettes. Pålegg og kontroll vil komme i løpet av neste sommer. Befaring vil bli foretatt og tomt anbefalt.

Da er det bare et enkelt alternativ igjen. Det som båtfolket på storhavet har brukt i hundre år; blanke messingen over båtripa, der sparer en kanskje et par meter dasspapir også, hvis det er nordvest på Goppolvannet.

Men det er håp også i Øyer, hvis en ser over papirbunken og byråkratene og tenker litt naturlig og som «folk flest», som det heter. Øyer fjellstyre består tydeligvis av vanlige folk som liker å se fjellet uten møkkruker og flagrende dasspapir. Tenker helt logisk og praktisk, det ene hører til det andre.
Det er for øvrig første gangen jeg har hørt at det har gått politikk i en utedass på et par kvadratmeter. Noe moro skal en ha.

Erik S. Winther, Ringebu


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags