Trosholmens og Lillehammer Aps gjeldskalkulator

TALLKNUSER: Aps ordførerkandidat Ingunn Trosholmen får kritikk for sin framstilling av kommunens gjeldssituasjon. Vil hun gi en unnskyldning til Hilde Hoven, spør innsenderen.

TALLKNUSER: Aps ordførerkandidat Ingunn Trosholmen får kritikk for sin framstilling av kommunens gjeldssituasjon. Vil hun gi en unnskyldning til Hilde Hoven, spør innsenderen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserinnlegg (Gudbrandsdølen Dagningen)
Hilde Hoven (Sp) er bekymret for Lillehammers gjeldsutvikling. I GD 28. mars regnet hun sammen ekstrakostnadene for låneforpliktelsene i perioden 2019–2022 og sammenligner dem med året 2018. I forhold til 2018-nivået, med mulig forventet renteutvikling (1 prosent opp), kommer hun fram til ca. 260 millioner i ekstrakostnader samlet sett i årene 2019–2022.

I 2018 var lånekostnaden på ca. 98 millioner, og vil i hvert år etterpå være ca. 43, 60, 74 og 83 millioner mer enn dette, dvs. ca. 260 millioner mer samlet sett i denne perioden enn i 2018.

Aps ordførerkandidat på Lillehammer, Ingunn Trosholmen, hevder i GD 7. mai at Hoven ikke bare regner feil, men veldig feil. Ifølge Trosholmen skulle hun regnet bare på økningen fra år til år og summert disse. Gjør man det får man ca. 83 millioner, ikke 260.

Trosholmen skriver også at siste kolonne (2022) viser «summen av økningene i hele perioden».

Regnestykket og fremstillingen til Trosholmen er totalt misvisende og graverende feil.

1. Man må ikke betale bare selve økningene fra år til år på et lån, men faktisk også det som ligger under hver økning, men her over 2018-nivået for årene 2020, 2021 og 2022. Det var det Hoven tok utgangspunkt i. Å bare ta med bare økningen fra år til år blir omtrent som å tro at man bare må betale 0,5 prosent rente på lånet sitt, hvis renten øker fra 2,5 til 3 prosent. Det springende punktet i denne diskusjonen med tanke på Hovens utsagn er 2018-nivået, sammenlignet år for år 2019-2022, som summeres til slutt. Det blir 260 millioner mer.

2. Siste kolonne viser absolutt ikke «summen av alle økninger i perioden», men forventede lånekostnader isolert sett i året 2022.

Dette er også bekreftet av kommunens økonomisjef, Anne Hvattum.

Trosholmen tar fullstendig feil i fremstillingen sin og avslører med det enten fravær av grunnleggende regnekompetanse, eventuelt en uærlighet. Det er ganske alvorlig av en ordførerkandidat.
 

For å bruke hennes egne ord: «Alle kan ta feil, men å hovere så kraftig, når en selv har misforstått så grundig, det bør en lære av for framtiden. Et så feil bilde av kommunen er det ingen politiske partier som er tjent med.»
Ingen innbyggere eller velgere heller, for så vidt.

Hva med en unnskyldning til Hoven?
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags