(Gudbrandsdølen Dagningen)

Oppdatert kl. 16:00

I 14-tiden ble det høydramatisk i målområdet under Birkebeinerløpet. En deltaker kollapset like etter målgang med hjertestans.

Ifølge Birken-sjef Eirik Torbjørnsen er mannen nå våken og kommuniserer. Han skal være utenfor livsfare. Vedkommende har blitt undersøkt på sykehuset i Lillehammer, og ble deretter sendt til Ullevål med luftambulanse for å få oppfølging der.

– Det ser ut som det har gått så bra som det kunne, og det er en stor lettelse, uttaler Torbjørnsen.

– Sikkerhet i høysetet

– Vi har hatt en deltaker som opplevde hjertestans. Heldigvis fikk helsepersonell i gang hjertet etter tre støt. Vedkommende er nå fraktet til Lillehammer sykehus, og vi krysser fingrene for at dette ender bra, sier Birken-sjef Eirik Torbjørnsen.

GD hadde akkurat avsluttet sin direktesending fra Birkenløpet da hendelsen skjedde. Vedkommende la seg ned ved gjerdet rett etter målgang og helsepersonell var raskt til stede. Det ble startet hjertekompresjon og få minutter senere var ambulanse med anestesilege på plass. Vedkommende ble etter hvert fraktet fra målområdet i ambulanse.

– Hva er status nå?

– Vi vet at hjertet er i gang, og at vedkommende har god sirkulasjon, svarer Torbjørnsen.

– Dramatisk når det skjer i målområdet?

– Ja, jeg kan forstå at dette oppleves dramatisk når man må i gang med hjertekompresjoner, men heldigvis har vi egne leger, sykepleiere og sanitetskorps, samt ambulanser rett ved siden av målområdet. Så vedkommende ble raskt tatt hånd om. Som sagt så er hjertet i gang og sirkulasjonen virker bra, og vi krysser fingrene for at deltakeren kommer seg rimelig raskt i løpet av ettermiddagen.

– Helsepersonell var raskt på pletten?

– I Birken er sikkerhet i høysetet. Vi har store sanitetsressurser, egen poliklinikk og leger, så vedkommende fikk kyndig og rask hjelp, sier Torbjørnsen.

Fikk du ikke med deg GDs Birken-sending? Se opptaket her