- Det er på senvinteren, før bygget smelter, vi ser nye muligheter og henter inspirasjon til den neste katedralen og snøhotellet. Som i fjor, da vi bestemte oss for å bytte grunnarkitekturen med en ny planløsning for denne sesongen, sier Hogne Høstmælingen, direktøren i Hunderfossen Familiepark.

For det er ikke lenger noen tvil: Med en ny vinter er det alltid på´n igjen med snøkanoner og is fra tjernet, for å bygge iskatedral og snøhotell i Hunderfossen Familiepark. Et bygg til én million kroner, fylt av is- og snøkunst som smelter bort etter noen måneder.

Men ingen i ledelsen stiller lenger spørsmål om det er godt anvendte kroner.

Bygges av ansatte

De første årene var én million kroner i et bygg som smelter etter fire måneder fryktelig mye penger. Nå er iskatedralen og snøhotellet en institusjon, ja en udiskutabel selvfølgelighet i vinterparken, sier Høstmælingen.

Til neste år skal det reises for 12 gang, men i motsetning til andre byggverk, øker ikke prisen stort.

De faste medarbeiderne i driftsavdelingen i parken har med erfaringen tatt stadig større utfordringer. Det er heller ikke få timer de legger igjen i snøventyret, nærmere 3.000 timer  ifølge teknisk sjef Frode Stiansen, når nærmere 15 tonn is og 1.500 kubikkmeter snø skal forvandles til en bygning ful av kunst.

 

- Nå bidrar de også i den kunstneriske utformingen, sier Høstmælingen, som ser at byggverket skaper stor interesse og oppmerksomhet for parken.

Brylluper

 

I vinter har åtte par giftet seg i katedralen, og hotellsengene i snøhotellet har vært utleid hver natt.

- Neste år er det forespørsel på brylluper alle helger, ifølge Høstmælingen.

Mange av dem kommer utenfra distriktet, for en langhelg i Lillehammer med vinteraktiviteter i tilknytning til bryllupet, blant annet

på Maihaugen i gågata og i Hafjell.

Utvider sesongen

 

I år har cirka 13.000 besøkt vinterparken i løpet av de 13 åpningsdagene.

Høstmælingen sier økt besøk fra hytteeiere er en del av bildet, og at det bidrar til at parken kan vokse både i antall åpningsdager og antall aktiviteter de kommende årene.

 

- Vi ser at hytteeiere kjøper årskort i langt større grad enn tidligere, på grunn av at hyttene brukes mer året rundt. Det gir ikke bare grunnlag for større investeringer om vinteren, men også sesongutvidelse. For eksempel var det liten trafikk i høstferien for 10 år siden. Nå er den uken som vanlige sommerdager.

- Men utvidelsene skal skje forsiktig, på kvalitet. Vi ser et potensial for 20 til 25 åpningsdager, der vi tar i bruk en større del av parken. I dag bruker vi bare den ytterste delen, sier han.

 

Hotellsenger på reinsdyrskinn

 

Hotellet med 18 sengeplasser fylles hver vinter av gjester som vil oppleve en sjelden natt i fem-seks kuldegrade i en sovepose på et reinsdyrskinn - mellom eventyrfigurer i snø og is.

- I starten var det mange individuelle bestillinger. I dag er det flest grupper, oftel 40- og 50-årslag, eller firmaer som vil dele opplevelsen.

Tilbudet er dessuten etterspurt av utenlandske turister.

- Vi hadde forespørsel fra franskmenn om å bo her en uke sammenhengende. Vi sa nei. Snøhotellet skal være en opplevelse, ikke et overnattingssted, sier Høstmælingen.

 

Flere nyheter i sommer

Sommersesongen som nå står for tur blir rekordlang.  Allerede 19. mai er sesongen i gang.

- Det er flere utfartshelger i mai, med trafikk vi ikke vil gå glipp av, sier Høstmælingen.

Han har flere nyheter.  Før denne sesongen investeres ni millioner kroner, blant annet i en utvidelse av vannaktivitetene i tilknytning til den populære raftingen. Parken får båter!

Hunderfossen Familiepark

Vinterparken i Hunderfossen Familiepark har vært åpen hver vinter siden 2007. I 2008 ble iskatedralen og snøhotellet bygd for første gang.

Parken består ellers av:

Trollfallet

Kong Valemons isbar

Radiobiler

Snø og isskulpturer

Isheksa

Eventyrslottet

Ivo Caprinos eventyrgrotte og eventyrkino

Snørafting

Lekehuset

4D-kino

Trollveggen (klatring)

Snølekehaug

Barnesnøscootere

Kanefart

Sparker

Krambua og Slottsbutikken

Fyrverkeri hver kveld