(Gudbrandsdølen Dagningen)

(OA/RB) Martin Granerød ved Meteorologisk institutt kan fortelle at været for den neste uka er lovende.

– Tirsdag og onsdag er ukens høydepunkt værmessig. Det vil bli flotte dager med høy temperatur, lite vind, og en god del sol, sier han.

Onsdag ser ut til å bli den varmeste dagen.

– Vi kan vente oss mellom 25 og 28 grader, enkelte steder kan det også bli enda varmere. Tirsdag får vi temperaturer rundt 25 grader, sier Granerød.

Ifølge værvarselet på yr.no er det i skrivende stund søndag kveld meldt opp mot 27 grader i Lillehammer og 28 grader på Otta onsdag, og 24 grader på Sjusjøen.

Rester fra Europa

Det vil bli skiftende bris både tirsdag og onsdag, men det vil man ikke merke så godt, ifølge Granerød.

Varmen skyldes varmluft som kommer som rester fra sør i Europa.

– Det er disse luftmassene som har sørget for hetebølger i Europa. Når massene treffer Norge vil de ikke være like varme lenger, og det er ingen fare for noen hetebølge her, legger Granerød til.

Skogbrannfare

Det er for tiden gult farevarsel om lokal skogbrannfare på Østlandet.

– Det har vært tørt lokalt. Selv om det har vært noe nedbør noen steder er dette ofte svært lokalt, og det er andre lokale områder som ikke har hatt nedbør på en god stund, sier han.

Granerød kan opplyse om at farevarselet i første omgang gjelder fram til torsdag.

– Det ser ut at det kommer regn torsdag. Det kan selvfølgelig endre seg, men vi er ganske sikre på at det vil komme nedbør mot slutten av uka, som vil sørge for at det ikke vil være fare for skogbrann lenger, legger han til.

Selv om det blir sol og høye temperaturer inn i den kommende uka vil det ikke vare.

– Inn i helga igjen vil det variere mellom skya, delvis skya og temperaturer rundt 20 grader, sier Granerød.

Over 40 grader i Spania, Portugal og Frankrike.

I flere deler av Sør-Europa er det fortsatt ute farevarsel på både oransje og rødt nivå.

– Det er meldt temperaturer over 40 grader enkelte steder. For alle som er på sydentur herfra vil man med stor sannsynlighet oppleve varmen. Er man likevel nær kysten, som jeg antar mange er, får man bris fra sjøen som vil hjelpe på, sier Granerød.

Han legger til at med temperaturer over 40 grader vil det bli veldig varmt for de som har lagt reisen sin til fjellet og generelt indre deler av landet i Spania, Portugal og Frankrike.