Heidi (54) er Skogens Dronning – får hundre elger på slaktebenken

HER HAVNER ELGEN: Produksjonsleder Heidi Holen på Bjorli Fjellmat venter nærmere hundre storvilt inn på slaktebenken.

HER HAVNER ELGEN: Produksjonsleder Heidi Holen på Bjorli Fjellmat venter nærmere hundre storvilt inn på slaktebenken. Foto:

Viltmottaket på Bjorli Fjellmat har økende pågang fra storviltjegere i Nord-Gudbrandsdal og Romsdal. Produksjonsleder Heidi Holen (54) får tett opp mot hundre elger og hjorter på slaktebenken.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) BJORLI: – Vi har satt ett forbehold til jaktlagene. Blir pågangen for stor, må vi si stopp, forteller Heidi Holen og daglig leder Jan Arve Mork.

I fjor fikk viltmottaket totalt 60 storvilt. I høst er det flere hjortejegere på Vestlandet som har kontaktet Bjorli Fjellmat, bekrefter Heidi Holen som har arbeidet på spekematbedriften i 19 år.

Les også: Over 60 tonn julemat er på tur fra Bjorli

Les også: Bjorli med på merkedag for norsk landbruk

Dyktige jegere

Alle er godt fornøyd med den jobben storviltjegerne gjør ute i terrenget.

– Det er dyktige jegere som har god tradisjon i å ta vare på kjøttet på en god måte. Ingen tvil om at jaktlagenes feltkontrollører har stor nytte av de kursene som har vært kjørt, sier Jan Arve Mork.

– Hva gjør storviltjegerne med kjøttet som blir levert til viltmottaket?

– Det er jaktlagene sjøl som foretar den aller første feltkontrollen av felte dyr. Inne på vårt anlegg foretar Mattilsynet kontroll av alle slakt. Det er vi som tar ut de såkalte CWD-prøvene som Veterinærinstituttet skal ha i kartleggingen av den fryktede skrantesjuken.

– Dyrene blir levert flådd. Slaktene vi kjøper går inn i produksjonen. Spesielt tørket kjøtt av elg og hjort er blitt et svært populært produkt. Vi mangler råstoff til dette hvert år, sier Jan Arve Mork.

PINNEKJØTT: Nesten 90 tonn med råstoff er på veg inn til produksjonen av pinnekjøtt på fabrikken der Heidi Holen har arbeidet i 19 år.

PINNEKJØTT: Nesten 90 tonn med råstoff er på veg inn til produksjonen av pinnekjøtt på fabrikken der Heidi Holen har arbeidet i 19 år. Foto:

90 tonn til pinnekjøtt

Så tidlig i jaktsesongen kan han ikke si nøyaktig hvor mange storvilt som vil komme inn til produksjonsleder Heidi Holen og hennes medarbeidere. På det meste har Bjorli Fjellmat 14 medarbeidere i produksjonen.

– Nå er vi midt i inngangen til den store sesongen. Vi kommer til å få inn nærmere 90 tonn råstoff til produksjonen av pinnekjøtt. I tillegg får vi inn over ti tonn til fenalårene vi produserer. Høsten er tida da vi bygger opp våre lager, forteller Jan Arve Mork om virksomheten ved Bjorli Fjellmat.

JULEMAT: Store lager bygges opp om høsten.

JULEMAT: Store lager bygges opp om høsten. Foto:

Han har vært daglig leder siden 2010, og så langt tyder inneværende år på at resultatet blir som årene før. Politikerne i Lesja mener kommunen bør selge fabrikklokalene til spekematbedriften. Men i kommunestyremøtet torsdag kveld ble det opplyst at det er stor avstand mellom det bedriften kan gi for bygningen, og det kommunen forventer å få for fabrikken.

Artikkeltags