Her blir mannen reddet etter uværsnatt i fjellet: – Usedvanlig flaks

Av

Mannen ble meldt savnet 19.30 lørdag kveld. Etter en iskald natt i fjellet ble han funnet av Hovedredningssentralen.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) På bildet som Hovedredningssentralen har frigitt, etter mannens tillatelse, er mannen i ferd med å bli hentet ut av helikopter. Han ble borte fra turfølget sitt lørdag kveld, og ble ikke funnet før søndag ved 9-tiden. Det skal ha vært hans første tur i fjellet, skriver VG.

Mannen fant et telt og en sovepose i fjellet, og klart å holde varmen takket være det. Ved 07.30-tiden mottak Hovedredninssentralen GPS-signal fra mannen, og da været i en kort periode var godt nok til å fly, ble han hentet ut med redningshelikopter.

- Det har vært en krevende redningsaksjon med tanke på været. Vi har ikke klart å komme oss opp mot toppen, hvor han ble meldt savnet fra. Bakkemannskap måtte snu, og helikopteret kunne ikke fly opp. I morges fant redningshelikopteret en lomme de kunne fly opp i, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft.

Han tror ikke aksjonen ville fått et så heldig utfall, om ikke mannen tilfeldigvis hadde funnet et depot med telt og sovepose.

- Han har hatt usedvanlig flaks. Det var håpløse værforhold. Dette kunne fått et helt annet utfall. Han hadde ikke utstyr til å grave seg ned eller på annen måte søke ly for vær og vind. På et tidspunkt ble det meldt om så sterke vindkast som 40 sekundmeter, sier Hoft.

Mannen var utrolig nok i god form, han er sjekket ut av helsepersonell og trenger ikke videre oppfølging.Resultatløst søk i natt

Letemannskapene hadde søndag morgen ikke funnet mannen som kom bort fra resten av følget sitt på tur til Galdhøpiggen lørdag.


Mannen i slutten av 30-årene kom lørdag bort fra turgruppa han gikk sammen med i Jotunheimen. Turen skulle gå til Galdhøpiggen. Været i området er elendig, med sterk vind, temperaturer under null og snøbyger. Mannen, som er fra østlandsområdet, ble meldt savnet rundt klokken 19.30, og er ikke utrustet for å overnatte i utendørs.


– Tre personer har vært ute og gått hele dagen, en av dem har gått foran de andre mot Spiterstulen. De to andre har mistet ham av syne, og han var ikke der da de kom fram til Spiterstulen, fortalte Dyre Antonsen, operasjonsleder i Innlandet politidistrikt til NTB lørdag kveld.


Søndag morgen er situasjonen den samme. Politiet har mannskaper ute for å lete etter mannen, både hundepatruljer og vanlige patruljer. I tillegg letes det med luftambulanse, mannskap fra Røde Kors og Norske Redningshunder.


– Søket pågår fortsatt, men er resultatløst. Det er storm i området og snøvær på toppen. VI har ikke hatt mulighet til å ta oss opp til topps på grunn av været, forteller operasjonsleder Haagen Løvseth til NTB søndag morgen.


Artikkeltags