Slik maler den proffe hytteveggen

Når Johnny Moe går løs på en slitt hyttevegg med beisekosten, er det etter solid rengjøring.
Publisert

Til daglig leder han maling- og byggtapetservirksomheten i familiebedriften Ragnvald Moe i Lillehammer, som har butikk nord i Storgata. På fritiden er han ivrig bruker av hytta på Lemonsjøen ved Jotunheimen.

Han er påpasselig med å beise ved behov, men er klar i talen selv om han lever av å selge maling:

 - Det er bedre å male for sjelden enn for ofte.

- Treverket er ikke ulikt oss mennesker. Det trenger å puste. Tetter vi med for mange lag, risikerer vi råteskader. Mest utsatt er tømmervegger, sier Moe og slår fast at flere hus råtner av for mye enn for lite maling.

Han sier det er ingen fasit for hvor ofte vi bør male.

- Vi skal male etter behov. Da er det heller ikke nødvendig å male hele hytta hver gang. Jeg tar den veggen som er mest slitt. Sør- og vestveggen er naturligvis mer utsatt på grunn av sol. Den må jeg som regel friske opp hvert andre til tredje år. Nord- og østveggen kan fort stå dobbelt så lenge.

VEDLIKEHOLD: - Husvask med riktig middel kan være tilstrekkelig for å friske opp fargen, sier Johnny Moe.

VEDLIKEHOLD: - Husvask med riktig middel kan være tilstrekkelig for å friske opp fargen, sier Johnny Moe. Foto:

Vask frisker opp fargen

En blass vegg trenger heller ikke være et tegn på at det er nødvendig å male, ifølge Moe.

- Mange farger, spesielt med mye brekkfarger, blir raskere falmet. En god husvask med soppfjerner fra fagbutikk kan være tilstrekkelig for å friske opp iglansen.

Og det bør gjentas hvert år.

- Støv og forurensing bidrar til at overflaten blir matt, sier han og understreker at behandlingen ikke må forveksles med kraftvask som benyttes før veggen skal males.

- Kraftvask med soppfjerner skal gi god vedheft for ny behandling.

- Prioriter rengjøring

Moe er mer opptatt av hvordan vi forbereder veggen for maling, enn hvordan vi maler. Han ser at mange er blitt flinkere, men opplever fortsatt at kunder i butikken tror det bare er å starte og male - uten forarbeid.

- Det viktigste arbeidet er jo forberedelsene med en god vask av huset. For at malingen skal få god heft, må vi fjerne skitt, ja forurensing, understreker han og gir sine råd:

STÅLBØRSTE: For å fjerne gamle gmalingsrester

STÅLBØRSTE: For å fjerne gamle gmalingsrester Foto:

SKRAPE: For å fjerne gamle gmalingsrester

SKRAPE: For å fjerne gamle gmalingsrester Foto:

- Gå over og fjern løse malingrester med en skrape og stålbørste.

- Fukt veggen med en hageslange.

HAGESPRØYTE: For å påføre kraftvask på veggen.

HAGESPRØYTE: For å påføre kraftvask på veggen. Foto:

- Dusj på kraftvask med en hagesprøyte i riktig dosering ved å følge bruksanvisningen.

PRAKTISK: Lang vaskebørste forenkler arbeidet.  Vask felt for felt og etterskyll med vann fra hageslangen, oppfordrer Johnny Moe.

PRAKTISK: Lang vaskebørste forenkler arbeidet. Vask felt for felt og etterskyll med vann fra hageslangen, oppfordrer Johnny Moe. Foto:

- Vask veggen med vaskebørste og skyll av med hageslangen etter noen minutter.

Kraftvask som har kommet på vinduer bør skylles bort i løpet av 5 minutter. Det er et kraftig middel som kan matte ned vinduene.

- Høytrykkspyler kan også benyttes, men det er viktig å være forsiktig for å unngå at treverket blir ødelagt. Hold god avstand fra veggen, og bruk den aldri på en tømmervegg. Den må vi vaske for hånd, med hjelp av en hageslange, eller med en real håndvask for dem som er i fjellet uten innlagt vann.

Velger tynnbeis

Vaskeprosessen er grunnen til at Moe sier vi kan glemme å male hytte på én helg.

- Veggen skal minimum tørke to tre dager. Vask en helg og mal en annen helg, er hans råd.

- Olje eller vannbasert?

- I dag er det kommet hybridprodukter, en vanntynnbar oljemaling. Selv valgte jeg oljebeis på vår hytte, en såkalt tynnbeis. Med den vises fortsatt strukturen i treverket. Ulempen er at den tørker raskere ut enn dekkbeis og maling, noe som gir kortere intervaller mellom hver gang vi må beise.

- Oljemaling falmer dessuten raskere enn vannbasert/hybrid. Fordelen med vannbasert/hybrid er at den tørker så fort at vi kan male to strøk på én dag. Med oljemaling må vi ha én dag eller to mellom hvert strøk, sier Moe og viser til at to strøk er nødvending for å oppfylle egenskapene produsentene markedsfører og gir garanti for.

Til tømmerhytter ville han valgt tretjære.

- Den er mer diffusjonsåpen som gjør at treverket får puste. Og er først veggene behandlet med tjære- eller linoljemaling, fortsett med det. Den er mer åpen enn dekkbeis og maling. Tett maling utenpå, gir stor fare for at det blir blemmer, sier han, og viser til den gamle tømmerveggen firmaet nylig behandlet på Nordseter. Der ble det benyttet en gammel teknikk til nye fuger mellom stokkene, en blanding av rugmel, sand, kokt og rå linolje.

FUGER: Av rugmel, sand, kokt og rå linolje, en gammel teknikk for å tette fuger som blant annet medarbeiderne i Ragnvald Moe benytter.

FUGER: Av rugmel, sand, kokt og rå linolje, en gammel teknikk for å tette fuger som blant annet medarbeiderne i Ragnvald Moe benytter. Foto:

Da legger vi kun på ett strøk tjære.

Oljegrunning på nytt trveverk

- Hva med nytt, ubehandlet treverk?

- Uansett hva slags dekkbeis eller maling vi velger, bør det første laget være en oljegrunning. Den inneholder soppdrepende midler, i tillegg til at den bidrar til god heft. Den skal påføres i et tynt strøk, slik at den trekker inn i treverket, uten at det ligger igjen en film. Trebitt oljebeis som jeg har på hytta, trenger derimot ingen grunning. Den har de samme gode egenskapene som en oljegrunning. Det samme gjelder for tretjære og linolje.

HANSKER: Tynne arbeidshansker, praktisk for malearbeid for dem som vil unngå søl på hendene.

HANSKER: Tynne arbeidshansker, praktisk for malearbeid for dem som vil unngå søl på hendene. Foto:

Unngå å male i sola

Moe sier det fine været kan være en utfordring denne sommeren.

- Unngå å male i sola når det er varmt. Malingen koker og kan blære seg. Samtidig skal vi vær forsiktig i vær med høy luftfuktighet, som på høsten. Det kan ende med såkalte duggskjolder. Veggen må være helt tørr før oppstart, og malerarbeidet bør avsluttes før det blir fuktig på kvelden.

Han oppfordrer til å være spesielt oppmerksom på endeveden mot bakken på stående panel.

- Den bør få to-tre strøk og gjerne vått i vått. Det er her råteskaden kommer, når snøen ligger på bakken. Treverket trekker som en svamp dersom endeveden ikke er forseglet.

KVALITET: En kvalitetspensel holder på busten og har bedre opptak av maling.

KVALITET: En kvalitetspensel holder på busten og har bedre opptak av maling. Foto:

- Bruk kvalitetspensler

Johnny Moe gjør malerarbeidet med få, men gode pensler. Han vil heller vil selge to dyre kvalitetspensler enn mange til 50 kroner som han mener ikke er brukbare.

- Det blir både rimeligere og bedre resultat om vi tar vare på penslene. Kvalitetspenslene holder på busten og har langt bedre opptak av maling, noe som bidrar til at vi utfører arbeidet raskere, sier Moe og har en klar oppfordring:

PENSELRENS: Rengjør effektivt penslene.

PENSELRENS: Rengjør effektivt penslene. Foto:

- Ta deg tid til å vedlikeholde penslene. Det selges penselrens som er effektiv rengjøring. Vask med den, skyll godt, og heng dem opp med busta ned eller lagre dem liggende - og du vil ha like stor nytte av penslene neste gang veggen skal males.

FOTERAL: For å oppbevare pensler etter at de er rengjort.

FOTERAL: For å oppbevare pensler etter at de er rengjort. Foto:

Artikkeltags