(Hardanger Folkeblad)

Er du en av de mange som fyller skiboksen med bagasje når du skal på ferietur? NAF advarer vinterferiehungrige bilister mot å fylle skiboksen opp med tunge gjenstander.

– Flere skibokser vi har testet tåler ikke uhell i 30 kilometer i timen. Vårt råd er å pakke tunge ting i bilens bagasjerom og ikke bruke skiboksen som ekstra bagasjeplass, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.

Grense for taklast

De fleste biler har en grense for hvor mye taklast de kan ha. Hvor mye det er finner du i bilens instruksjonsbok. Du må ta med vekten av både skiboks, skistativ og andre festeanordninger for å komme fram til hvor mye last man kan ha i takboksen. I tillegg har skiboksene en grense for hvor mange kilo last de kan ta.

– Det er viktig at du ikke overskrider produsentens grense for taklast. Ikke bare kan festene feile, men bilens kjøreegenskaper blir i mange tilfeller også dårligere. NAF anbefaler derfor at man kun legger lette gjenstander i skiboksen dersom man skal ha noe annet enn ski i den, forklarer Svendsen.

Han oppfordrer også til at når du har pakket skiboksen, sjekker at gjenstandene som ligger der er sikret. Det hindrer at de forskyver seg, samtidig som du øker sikkerheten ved en eventuell kollisjon.

– Kontroller også at takstativets fester ikke er løse. Dette bør du også kontrollere etter å ha kjørt et stykke, sier Svendsen.

Her er NAFs fem pakkeråd for vinterferien:

• Legg tung last så lavt og langt fram som mulig i bagasjerommet. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.

• Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.

• Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen.

• I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok. Husk på å ta med vekten av skiboksen og takstativ.

• Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr være løse i bilen.