Gå til sidens hovedinnhold

Ja, vi elsker den norske fjellheimen, i dette tilfellet Kvitfjell

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Gudbrandsdølen Dagningen)


For det første er det ikke synd på oss, men stor synd for fjellområdet hvor omsøkte bygg i Bustulvegen, Kvitfjell Vest, planlegges. Hvis det blir en realitet i sin helhet, skal man være klar over at dette igjen setter malen for hva som kan bygges videre i dette området. Er et omtrentlig tilsvarende bygg virkelig ønskelig? Og, kan man si ja i denne sak og nei i neste søknad? «Skaden» har jo allerede skjedd.

Videre, trenger man absolutt ikke en «fet» lommebok for å kjøre opp og se hva dette vil innebære for fjellområdet: et 17 meter høyt bygg, 60 m bredt i en trang sone like ved seterveien bygget på en høyde! Ta med tegningen som sto i avisen 19.05.21, og man blir ikke i tvil om alvoret i denne saken.

Til informasjon kan nevnes at brev fra advokat er kun sendt Ringebu kommune og Statsforvalter, ikke utbygger direkte. Det blir påpekt at det er for enkelt å klage, noe som jeg absolutt ikke opplever, tvert om.

At jeg ikke ønsker naboer og kan trenere et stort byggeprosjekt, er helt feil. Ved kjøp av tomten var vi klar over at tomten rett over veien var regulert for utbygging av leiligheter, med en reguleringsplan med tillatt høyde 11 meter, som også er et stort høyhus på dette området. I tillegg har vi kjøpt en leilighet i bygget. Så, naboer har vi ikke problemer med å forholde oss til.

Et viktig punkt er at utbygger riktig nok har fjernet en etasje, men ikke senket bygget. Vi må for all del heller ikke undervurdere andre fagpersoner som har hjulpet oss med å se nærmere på denne saken.

Les også

Vant ikke fram med klage på høyhus: – Dette er helt tragisk for fjellheimen

Les også

Utbygger i Kvitfjell: – Det er ikke morsomt å krangle med folk og få brev fra advokater

Det at planutvalget konkluderte med at prosjektet er innenfor rammene selv om det ble noe «undring» over ordlyden i bestemmelsen, er en bekymring i seg selv mener jeg. Man har altså godkjent et prosjekt man har «undring» til, og hva blir da resultatet? Det er resultatet som teller, og som det offentlige må stå til ansvar for.

Når det gjelder vurdering av lønnsomheten i et prosjekt må jo dette være viktig, både for utbygger og apparatet rundt. Videre, nevnes det at å bygge 16 hytter på dette området hadde vært mer lønnsomt, men det hadde ikke vært mulig, og derfor går man i høyden og forsøker å finne smutthull i en reguleringsplan som planutvalget har «undring» til.....

Hva ønsker vi med utbyggingen i den norske fjellheimen? Etter det jeg har lest den siste tiden tar man større grep for å ivareta den enn tidligere. På Kvitfjell Vest har det blitt bygget og blir bygget flere store, flotte leilighetskomplekser langs Svinslåvegen, hvor de ikke preger fjellheimen på den måten som det så absolutt vil gjøre i denne saken. Tillit får man av handling og ikke ord. Det er synd at det ikke blir gjennomført på Kvitfjell Vest fullt og helt når det gjelder utbygging av leilighetskomplekser for å ivareta den norske fjellheimen.

Den siste løse kuflokken på seterområdet går forbi på veien morgen og kveld, og blir det bygging, skal jeg sørge for at de fortsatt får gå trygt og godt forbi i håp om at de kommer i år også!

Line K.A. Opperud, Moss/Rygge