(Gudbrandsdølen Dagningen)

KVAM: Peer Gynt stevnets årlige høyfjellskonsert, "Ved Rondane" på Kvamsfjellet, blir i år med Forsvarets stabsmusikkorps med sin dirigent Andreas Hansson. Sammen med skuespillere Ingjerd Egeberg, Ingar Helge Gimle og solist Marius Roth Christensen skal de presentere stevnets teaterkonsertopplevelse med Rondane som bakteppe.

Kvinnelig Peer

– Vi har snudd på rollene i årets konsert, forteller kunstnerisk leder for årets Peer Gynt-stevne, Iren Reppen.

– Forsvaret har de siste årene jobbet målrettet og nytenkende med å integrere kvinner i en kultur som tradisjonelt sett har vært mannsdominert. Dette har vi latt oss inspirere av.

Derfor: Peer Gynt spilles denne gangen av en dame, mor Åse og Solveig av menn. Det er skuespiller Ingjerd Egeberg, som er fra Ringsaker, som spiller Peer Gynt. Skuespiller Ingar Helge Gimle spiller Mor Åse, Dovregubben og Knappestøperen, mens solist Marius Roth Christensen skal bekle Solveig-rollen.

LES OGSÅ: Ingjerd Egeberg fra Ringsaker vant prestisjetung Emmy-pris

– Jeg er så glad for at jeg har fått æren av å begi med ut på Peer Gynts skikkelse, og jeg må si at han er faretruende lik meg, sier Ingjerd Egeberg.

– Det blir spennende at vi snur på rollene, og ser om Peer Gynt like gjerne kunne vært en kvinne.

– Vi jubilerer

– I årets konsert jubilerer vi for både Grieg og Forsvarets stabsmusikkorps. Edvard Grieg 175 år og Forsvarets stabsmusikkorps 200 år. Midt imot Rondane vil vi fremføre Griegs klassiske Peer Gynt musikk, sammen med utdrag av Ibsens sterke tekst. Her får du de kjente ordene til Ibsen og den kjente musikken til Grieg, melder Peer Gynt as i en pressemelding. Konserten arrangeres søndag 12. august.

– Det er nok alle dirigenters drøm å gjøre Griegs Peer Gynt-musikk sammen med skuespillere, sier dirigent Andreas Hansson. Som en del av Peer Gynt-stevnet leder han Forsvarets stabsmusikkorps til nok en urpremiere på Kvamsfjellet. Urpremie fordi de som er med aldri tidligere har stått på en scene sammen.

LES OGSÅ: FEST_ FINALE på Gynt-suksess

Forsvarets stabsmusikkorps er med sine 39 faste ansatte musikere Norges største profesjonelle blåseorkester. Korpset ble etablert i 1818 og har siden vært Forsvarets viktigste representasjonsorkester. Korpset har jevnlige oppdrag for Kongehuset, Regjeringen og Forsvaret, i tillegg til ulike representasjonsoppgaver i inn- og utland.


– Fant en drømmeformel

Publikummere som opplevde høyfjellskonserten i fjor fikk også oppleve Ibsens tekst og Griegs klassiske Peer Gynt musikk.

Administrerende direktør i Peer Gynt, Marit Lien, trekker fram at dette ble en publikumssuksess.

– Vi fant en drømmeformel ved å kombinere opprinnelsen både fra teksten og musikken. Det viderefører vi i år, men en ny vri. Jeg er sikker på at det blir en ny suksess, sier Lien og mener dette er en av Norges viktigste, klassiske utendørskonserter gjennom sommeren. Nå håper hun publikum strømmer til fjells.

– Som i fjor er det musikken som er det bærende, men det er også mye tekst. Vi er opptatt av å produsere egne forestillinger og gleder oss til denne urpremieren, sier Lien.

Omkring 2.000 publikummere har opplevd denne konserten hvert år.LES OGSÅ: Ellen Horn er ny kunstnerisk leder i Peer Gynt

LES OGSÅ: Far og sønn Oftebro gir seg etter to år

LES OGSÅ: Skal bruke seks millioner og 7.500 timer på Peer Gynt som dataspill

LES OGSÅ: Peer Gynt får sette opp denne låven på Gålå