La Ledum bygge dass

Anders Ledum vil bygge dass ved Goppollvatnet, men sliter med å få lov.Foto: Halvor Torgersrud

Anders Ledum vil bygge dass ved Goppollvatnet, men sliter med å få lov.Foto: Halvor Torgersrud

DEL

gd mener  (Gudbrandsdølen Dagningen)
I Øyer
fører Anders Ledum en kamp mot byråkrati på flere nivåer. Han har tidligere fått lov til å rive et gammelt naust for å sette opp et nytt. Nå vil han bygge utedo. Nå møter han motstand fra byråkrater som er satt til å ivareta fellesskapets interesser, innenfor rammen av en komplisert plan- og bygningslov, og et forskriftsverk de fleste kan gå seg bort i.

Sju-åtte saksbehandlere på ulike nivå i byråkratiet har vært involvert i tretlingens do-søknad. Vi har ikke behov for å si et vondt ord om noen av dem. De gjør hva byråkrater skal gjøre. De forholder seg til den skriften som skal regulere slike saker. I de fleste sammenhenger skal vi kanskje prise oss lykkelig for nettopp det. Det gir trygghet for likebehandling.

Så er det likevel grunn til å kritisere: Etter flere stortingsperioder med uttalte ambisjoner om å gjøre livet enklere for folk, konstaterer vi at ambisiøse politikere på dette feltet knapt kommer av flekken. Det er til å begripe at innstillinger til vedtak kan bli som de blir, men det er knapt til å fatte hvordan vi kan organisere et lite land på måter som gjør at forholdsvis enkle saker må innom hos så mange instanser.

Byråkrater flest er lojale mot det lovverk de er satt til å forvalte. Historien er full av eksempler på hvor galt det kan gå fordi verken lover, forarbeid til lover eller tilhørende forskrifter, fanger opp absolutt alt. Da er det heldig vis slik at vanskelige saker kan havne på folkevalgtes bord. Da vil det gjerne være mulig også å bruke sunn fornuft.

I saken om naustet og utedassen på Øyerfjellet, bør sunn fornuft tilsi at Anders Ledum får bygge dassen han trenger. Der det er lov å sette opp bygg som gjør at folk får tilhold der over en periode, burde det være påbudt å ha et sted hvor folk kan gjøre sitt fornødne.

Da Anders (60) ville bygge utedo ved båtnaustet sitt, ble det jobb til minst sju byråkrater

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags