(Nettavisen)

Regjeringen har gitt etter på punkt etter punkt, og gjort forbedringer i strømstøtten. Men på ett punkt er de fortsatt like firkantede og immune mot argumenter: De vil ikke gi ett øre i støtte til strømforbruket vårt på hytta.

Alle som tenker på å kose seg med barn, barnebarn og familie på hyttene sine i vinterferien, må først sjekke lommeboka. For vi skal betale ti til tretti ganger så mye som det koster å produsere strømmen, avhengig av hvordan spotprisen svinger fra time til time.

Hyttefolket er blitt en melkeku for staten.

Bedre enn feriereiser til utlandet

Det er trist å se på når regjeringen blir spurt om hvorfor. De gjentar bare på autopilot at du kun vil få støtte til én husholdning der du bor. Taket for denne støtten er på 5000 kWh pr. måned, og innenfor denne gir de støtte til primærbolig og sekundærbolig.

Men altså ikke til hytter, hvis du ikke har flyttet dit. Hvorfor?

Jan Bøhler

Tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Han har sittet i sentralstyret til Ap og vært leder for Oslo Arbeiderparti i flere år. Bøhler er bosatt i Groruddalen, og spesialiserer seg i ungdomskriminalitet. Han har i elleve år vært aktiv styremedlem i Grorud IL. Sitter også i styret for LIM. Har skrevet bok sammen med Trygve Slagsvold Vedum.

Når folk er på hytta bruker de jo lite eller ikke noe strøm hjemme. Det er fortsatt én husholdning det er snakk om. Det er dens samlede strømforbruk og taket på 5000 kWh som bør telle, enten strømmen brukes på hytta eller hjemme.

Regjeringen snakker som om hytteliv er unødvendig luksus. Men de aller fleste har vanlige nøkterne hytter som ofte er gått i arv og er en trivelig møteplass for familien.

Noen av oss som er ivrigst til å bruke hytta bor i blokker i Groruddalen og på Østkanten i Oslo, hvor behovet for å komme seg ut i naturen er ekstra stort. Til nå har en uke på hytta vært i en helt annen prisklasse enn en feriereise for familien til utlandet.

Vanlige hytter er viktige for at folk flest skal komme på ferie. Hyttelivet er en del av folkesjela, og gir trivsel og rekreasjon for ung og gammel.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

De få som har luksushytter med boblebad og høyt strømforbruk, er folk med råd til å betale for dyr strøm og sprenge taket på 5000 kWh. De rike drar fortsatt på hytta så mye de vil.

De som rammes av regjeringens strømstøtte-nekt er hverdagsmenneskene, som regjeringen burde stille opp for. Det er de som mister den livskvaliteten og de gode opplevelsene for barna og hele slekta som hyttelivet gir.

Her bidrar regjeringen til å øke de sosiale forskjellene. Ja, vi kan snakke om en slags diskriminering av hyttefolket.

Kommunene lider når hyttefolket uteblir

Det er viktig å få med seg at det ikke er en egen ekstra strømstøtte til hytter det er snakk om. Norges Hytteforbund vil bare at taket for én husholdnings strømforbruk på 5000 kWh i primærbolig og sekundærbolig også må gjelde for primærbolig og hytte.

Når det gjennomsnittlige forbruket i husholdningene er 1328 kWh pr. måned (Dagbladet 27/8-22), vil det gå fint for de aller fleste å holde seg langt under grensa. Det vil bety minimalt for landets strømforbruk om familiene er på hytta eller hjemme. Men det betyr masse for trivselen og livskvaliteten.

Les også: Dette er så dumt at det nesten ikke går an

Regjeringen har jo som mål å styrke næringsliv og aktivitet i distriktskommunene og å redusere feriereiser med fly og skip, som gir store miljøutslipp. Da er nettopp hyttelivet noe å satse på – noe vi bare bør ha enda mer av.

Nå er det mange kommuner som lider under at hyttefolket uteblir. Arbeidsplasser står på spill når butikker, skianlegg og attraksjoner får færre besøk.

Snart kommer også kravene om kompensasjon for tapte inntekter. Hvorfor ikke heller ta til fornuften og la folk bruke hyttene sine igjen?

Sliter med å forstå folket

Det fins nok av reportasjer om statsministeren og andre statsråder som koser seg på hytta med familien. Så de bør kunne forstå dette. Istedenfor å se på at folk ikke får råd til å bruke hytta, må de snu i tide. I hvert fall før påskeferien.

De sliter med å forstå hvorfor regjeringspartiene gjør det så elendig på meningsmålingene. Det er fordi de er for dårlige til å se hva folk flest sliter med.

Les også: Støres strømskandale er komplett: Bukken skal utrede havresekken

Rundt halvparten av befolkningen har tilgang på hytte. De skulle gjerne brukt den uten å lure på hvor mange tusen det blir i ekstra strømutgifter denne måneden.

Regjeringen har det travelt, og de får sikkert liten tid til å dra på hytta i år. Men de bør ta seg tid til å tenke over hvordan hyttelivet er en viktig del av folkesjela. Det skaper ikke inflasjon og overoppheting, bare masse menneskelig varme og livskvalitet.