Mye nedbør gir fare for flom og jordskred i helga

Det ventes kraftig regn fra lørdag ettermiddag.

Det ventes kraftig regn fra lørdag ettermiddag.

Artikkelen er over 1 år gammel

Deler av Oppland, Telemark og Buskerud har jordskredfare på gult nivå på grunn av mye nedbør til helga.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) Meteorologisk instiutt har satt flom- og jordskredfarenivået til gult nivå (grad 2 av 4) for store deler av Sør-Norge, deriblant Oppland.

Fra lørdag ettermiddag ventes opp mot 60 mm frem til søndag morgen, mindre i indre strøk.

Nedbøren ventes som regn også i fjellet, opp til 1.200 moh. Faren øker lørdag kveld og natt til søndag, melder meteorologisk institutt.

Regnet fortsetter utover helgen, totalt ventes det opp mot 110 mm på 48 timer.

- I helgen blir vi skvist mellom et høytrykk over Russland og et lavtrykk sør for Island. Dette fører til at nedbøren dyttes inn fra sør jevnt og trutt gjennom hele helgen, og det er Østafjell som får det meste av nedbøren til en forandring, melder @meteorologene.

Faren minker mandag.

Nedbørmengden og nedbørens plassering er noe usikker. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy, slik at bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

NVE oppfordrer folk til å holde seg oppdatert om situasjonen, og sikre og flytte verdier bort fra utsatte områder. Dessuten ber de folk rense stikkrenner, kummer og andre vannveier for jord og grus, kvist og løv.

Over Lillehammer henger det intet mindre enn tre farevarsel ved inngangen til helga. Mye regn, flom og jordskred kan oppstå der hvor regnet blir heftigst.

Over Lillehammer henger det intet mindre enn tre farevarsel ved inngangen til helga. Mye regn, flom og jordskred kan oppstå der hvor regnet blir heftigst. Foto:

Artikkeltags