NVE øker farenivået for flom til høyeste nivå

Artikkelen er over 1 år gammel

NVE oppjusterte fredag flomfaren til rødt nivå for deler av Oppland og Hedmark.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) LILLEHAMMER: Rødt nivå innebærer at det er en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden, og som krever tett oppfølging og kan medføre store skader.

I GDs distrikt er blant annet Venabygd, Ringebu, Fåvang, Tretten, Øyer, Lillehammer, Moelv og Brumunddal innenfor området hvor det nå er ekstremt høy flomfare.

Høye temperaturer fører til vedvarende stor snøsmelting. Dette gjelder alle områder hvor det fortsatt ligger snø, også i høyfjellet. NVE melder at snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, rødt nivå gjelder lokalt for mindre elver som drenerer områder med snø. For Gudbrandsdalslågen varsles oransje nivå.

Situasjonen er følsom for endringer i prognoser for nedbør og temperatur.

– Kan bli flere stengte veier

I fredagens flomvarsel advarer NVE om at konsekvensene av flom kan bli flere stengte veier og bruer, omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på både bebyggelse og infrastruktur.

– Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Husk at elva du krysser i dag, kan være ganske mye større når du skal tilbake. Beredskapsmyndigheter skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak, opplyser NVE.

Folk bes om å følge med på både værprognoser, værradar og oppdateringer på Varsom.no for å holde seg oppdatert på situasjonen. Verdier må flyttes bort fra utsatte områder, blant annet gjelder dette campingvogner langs elver og bekker. Videre understrekes det at dreneringsveier og stikkrenner bør renses, mens vannveier og avløpsrør må holdes fri for snø og is, sedimenter, søppel, kvist og løv.

Les hele varselet her.

Artikkeltags