Gjenskaper 94-magien i Lysgårdsbakken

OL-MINNE: Slik framsto Lysgårdsbakken under åpningsseremonien i 1994. Lørdag ettermiddag blir høydepunktene satt sammen på storskjerm som følge til showet som markerer 25-årsjubileet for lekene.

OL-MINNE: Slik framsto Lysgårdsbakken under åpningsseremonien i 1994. Lørdag ettermiddag blir høydepunktene satt sammen på storskjerm som følge til showet som markerer 25-årsjubileet for lekene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag kan du oppleve noe av magien fra åpningsseremonien i 1994 – sammen med kong Harald og dronning Sonja i Lysgårdsbakken.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) Ikke bare blir det gjensyn med sekvenser fra åpningsseremonien når Lillehammer markerer 25-årsjubileet for OL-dagene og Paralympics i 1994.

Her blir nye innslag, inspirert av 94-lekene. Elever fra Norges Toppidrettsgymnas gjenskaper akrobatikken i bakken. Fakkelen skal tennes på ny, denne gangen av OL-vinneren i kulekjøring, Stine Lise Hattestad. Hun får selskap av flere norske OL-vinnerne og deltakere fra 1994, blant dem Bjørn Dæhlie, Johann Olav Koss og Espen Bredesen.

Men også artister. Trompetisten Ole Edvard Antonsen og fiolinisten Arve Tellefsen er tilbake i OL-byen, og fra Toten kommer Knut Anders Sørum – i et show som ledes av Dag Erik Pedersen, den tidligere proffsyklisten som i dag er mer kjent som programlederen for "Mesternes mester" på NRK.

KONGEPARET: SLik så de ut i 1994. Lørdag er kong Harald og dronning Sonja tilbake i Lillehammer - for å mimre om OL-dagene for 25 år siden

KONGEPARET: SLik så de ut i 1994. Lørdag er kong Harald og dronning Sonja tilbake i Lillehammer - for å mimre om OL-dagene for 25 år siden Foto:

Fakkeltog fra byen

– Det blir et cirka 50 minutter langt show, forteller Øyvind Pedersen, prosjektleder for jubileet.

Plusser han på fakkeltoget fra byen til Lysgårdsbakken, blir det enda mer underholdning. For undervegs vil det være flere kulturinnslag og servering av varm drikke, ifølge Pedersen.

Det fortsetter med fakkeltog etter at markeringen er over i 18-tiden, ned til Hakons Hall, hvor noen kanskje fortsatt nynner på OL-sangen «La ilden lyse». Med den nye skolen i byen, Lillehammer Institute of Music Production & Industries, har elevene laget sin 2019-versjon til jubileumsmarkeringen.

KOMMER: Arve Tellefsen

KOMMER: Arve Tellefsen Foto:

Avsluttes med fyrverkeri

Blant gjestene er mange tidligere ansatte i organisasjonskomiteen for Lillehammer-lekene. 80 er med på deres mimrefest i helgen, blant dem tidligere OL-president Gerhard Heiberg. Også kulturministeren i 94, Åse Kleveland, er gjest under showet.

– Heiberg har for øvrig vært en viktig ressurs i arbeidet med jubileumsmarkeringen, og han har også en rolle i arrangementet, sier Pedersen.

Og som i åpningsseremonien i 1994 skal det hele avsluttes med fyrverkeri.

-Det blir det frakkeste fyrverkeriet i Lysgårdsbakken siden OL, lover Øyvind Pedersen og understreker at det er gratis inngang for alle.

KOMMER: Ole Edvard Antonsen spiller under jubileumsshowet.

KOMMER: Ole Edvard Antonsen spiller under jubileumsshowet.

Artikkeltags