Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker tips om villfyllinger i Gudbrandsdalen

Camilla Tysland Lillehagen er prosjektleder for årets Strandryddeaksjon. En del av arbeidet er å kartlegge og fjerne villfyllinger i Innlandet. Derfor ønsker hun tips om hvor disse ligger.

(Gudbrandsdølen Dagningen)

– Vi trenger alle gode tips for opprydding av avfall i naturen. Ingen fylling er for liten, og ingen er for stor. Plast i havene er noe som angår oss alle, og også her i Innlandet har vi sett avfall på avveie både i Lågen, på fjellet, i Mjøsa, langs veiene og i kratt og skoger.

For 2021 har Miljødirektoratet foreløpig tildelt 1.300.000 kroner til opprydning av avfall på avveie i de 12 kommunene i Gudbrandsdalen, samt Ringsaker, Hamar, Løten, Stange, Elverum og Kongsvinger.

– Selv om det er lett å tenke at problemet er mye verre andre steder, er ikke det en unnskyldning for å ikke rydde utenfor egen dør. Munnbindene som ligger strødd på bakken om dagen er et eksempel som viser at vi fortsatt ikke har lært å rydde opp etter oss selv. Resultatet av lokal forsøpling er noe hverken mennesker eller dyr er tjent med og vi må alle bidra slik at våre vakre vassdrag og vår store stolthet Mjøsa kan skinne til sommeren.

Ifølge Lillehagen skal de rydde minst en villfylling i april/mai, og planlegger også en større ryddeaksjon med 2.800 frivillige senere i år.