(Gudbrandsdølen Dagningen)

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener kommuner må slutte å tillate nedbygging av naturen for å gi håndverkere jobb. Han er drøy og generaliserende når han snakker om at «det har blitt skapt et litt perverst insentiv» som driver kommunene til større forbruk av natur for å opprettholde sysselsettingen av håndverkere som har livnært seg på hyttebygging.

Det er lett å finne feil ved mye av det som er gjort. I GDs dekning av mange år med hyttebygging, finner vi flere eksempler på dårlig planarbeid, på lokalpolitisk løssluppenhet i arealforvaltningen, og på fritidsbebyggelse som kanskje for all framtid vil bære et stempel som skjemmende. Så har likevel de fleste lært litt på vegen.

Det er et skifte på gang i flere hyttekommuner. Dels er det drevet av fall i etterspørselen etter hytter. Dels er det drevet av lokalpolitikere som er opptatt av både naturtap og press på infrastruktur, men som også vil hindre konflikt med andre vesentlige bygdeinteresser. Og dels bygger det på erkjennelser av at mye har gått for fort.

I Kvitfjell starter eierne denne sommeren byggingen av 31 leiligheter så sentralt i området som det er mulig. Planene omfatter i alt nesten 100 leiligheter, dels med utleiesenger. Dette er riktig vekst. Ikke legger byggingen beslag på mer natur, den er arealeffektivt, og utleiesenger genererer mer trafikk både for alpinanlegg og lokal handelsnæring.

En klima- og miljøminister som er opptatt av naturen i hyttekommuner, må gjerne bruke pekefingeren. Men like gjerne som å moralisere, kan han bruke fingeren til å peke på noe av det som skjer som er skritt i riktig retning. Ifølge Kommunal Rapport ønsker han seg også flere pensjonater og hoteller. Det sier ingen nei takk til. Men knapt noen aner hvordan slike ønsker kan omsettes i lønnsomme prosjekter med helårs arbeidsplasser til å leve av. Neppe heller statsråden.