Reportasje om stisykling i Øyerfjellet.
Asmund Hanslien

Stisyklistens favoritt-tur

Etter mange år i norgeseliten i terrengsykling oppdaget Lars Ragnar Manengen stiene i Øyerfjellet. Bli med på favoritt-turen - til Hitfjellet innenfor Pellestova.
Publisert

Han kjenner alle fjellvegene. Her har øyværingen trent utallige timer i kampen om nye seiere.

Etter tre NM-titler og seier i Birkebeinerrittet var det slutt. Lars Ragnar Manengen var blitt far og ville trappe ned. 38-åringen fant gleden i en ny aktivitet på sykkelen; stisykling.

- Jeg ble overrasket og fascinert over hvor fint det er å sykle langs stiene, alle variasjonene og mulighetene, sier han.

KLOPPER: Lars Ragnar Manengen har selv lagt på klopper for å kunne nå Hitfjellet på sykkel.

KLOPPER: Lars Ragnar Manengen har selv lagt på klopper for å kunne nå Hitfjellet på sykkel. Foto:

Ryddet stien

At stien fra Hita seter om Hitfjellet skulle bli favoritten, hadde han aldri trodd. Manengen sier deler av den bar preg av å være igjengrodd for få år siden.

- Den var ikke syklebar.

SKILTET: Ved Hita seter langs Hitvegen begynner stien. Her er det skiltet mot Djupslia og Hornsjøen.

SKILTET: Ved Hita seter langs Hitvegen begynner stien. Her er det skiltet mot Djupslia og Hornsjøen. Foto:

Han startet arbeidet med å rydde einer og engasjerte seg i prosessen med å søke Sparebankstiftelsen om midler til klopper, i regi av Øyer Turskiløyper som fikk 67.000 kroner i fjor. Siden har det blitt kloppet over mange våte partier i flere stier enn til Hitfjellet.

- I dag er etter min mening runden om Hitfjellet den fineste stien for sykling i Øyerfjellet, et sted alle kan sykle. Den har partier som egner seg godt for nybegynnere. Samtidig er den variert og teknisk i andre deler, som gjør den spennende og morsom for drevne stisyklister. Runden kan dessuten varieres med å ta med stiene over Kriksfjellet og Reinsfjellet.

VARIERT: Stisykling byr hele tiden på variasjon og utfordringer.

VARIERT: Stisykling byr hele tiden på variasjon og utfordringer. Foto:

Konflikt med turgåere

Manengen ser at ny klopper og rydding av stien kommer både turgåere og stisyklister til gode. Men han innser at den nye aktiviteten i fjellet også har skapt konflikter.

- Jeg kjenner av og til på at turgåere misliker at vi sykler. De mener stiene kun er til for å gå tur. Det burde ikke vært et problem. Det er nok plass for begge i fjellet.

- Hva gjør du selv når du møter gående?

- Jeg tar hensyn, er blid og stopper om jeg må for å slippe dem forbi.

Men det er sjelden jeg møter noen. Jeg velger tider på døgnet når jeg vet det er få turgåere, gjerne morgen eller kveld, eller ay jeg søker mot stier lenger inn i fjellet er det sjelden er folk å se. Det er unødvendig å oppsøke de mest trafikkerte stiene når det er størst utfart, for eksempel til Nevelfjellet. Da ødelegger vi stisyklister for hverandre, mener Manengen, som ser flere muligheter enn begrensninger for felles bruk.

- Jeg tror stisykling fra hytte til hytte kan bli en framtidig aktivitet i Den Norske Turistforening.

FART: I det oversiktlige partiet av stien ned fra Hitfjell får Lars Ragnar Manengen fartsfølelsen.  

FART: I det oversiktlige partiet av stien ned fra Hitfjell får Lars Ragnar Manengen fartsfølelsen.   Foto:

Konkurrerer om rekorden

Selv sykler han fra hjemme i Øyer og opp alle bakkene til toppen av Hafjell, før han følger stier og veger videre innover i fjellet.

- Det er mitt treningsmål å være i såpass god form at jeg sykler greit opp bakkene. Kjører jeg bil, går jeg glipp av den fine opplevelsen ved å sykle ned igjen, sier han.

Selv om den tidligere toppsyklisten sier han nå sykler for å kose seg, er sannheten av og til en annen. Han trigges fortsatt av rekorder, som distansen fra Hitfjellet og ned til Hita seter.

På sen kveldstid i juni gikk de 2,6 kilometerne unna på 5 minutter og 15 sekunder. Manengen trodde rekorden var sin, helt til han la inn turen i Strava, syklistene app for rekorder.

Der var han nummer to.

Dagen før hadde Petter Fagerhøy, en av verdens mest lovende terrengsyklister, syklet den samme stien på 5.06!

Har alltid ryggsekk

- Er du aldri redd?

- Nei. Det er forskjell på å sykle fort og på kanten fort. Her gjorde en sen kveldstur det mulig å sykle fort. Pusher en grenser, kan det selvfølgelig gå galt, men jeg er ikke der lenger, sier Manengen.

Men han ser fordelen ved å sykle sammen med noen.

- Generelt skal en ta høyde for at uhell kan skje. Stisykling er mer krevende og uforutsigbart. Jeg har alltid med ekstra skift i sekken og vindjakke. Andre velger å ha med seg en lett redningsfolie i dårlig vær. Den blir som et teppe om en må vente på hjelp.

I SEKKEN: Lars Ragnar Manengen har alltid med ekstra slange og verktøy, i tillegg til skift og vindjakke.

I SEKKEN: Lars Ragnar Manengen har alltid med ekstra slange og verktøy, i tillegg til skift og vindjakke. Foto:

Han er også påpasselig med å ha verktøy i sekken.

- Det har hendt jeg har stått alene med punktert dekk langt inne i fjellet. Da er hjelpemidlene i sekken gode å ha, sier han og ramser opp slange, pumpe, kjedekutter og unbrakonøkler som obligatorisk følge.

OPPLEVELSER: Med sykkelen når Lars Ragnar Manengen toppene i Øyerfjellet. Han nyter naturen og opplevelsene.

OPPLEVELSER: Med sykkelen når Lars Ragnar Manengen toppene i Øyerfjellet. Han nyter naturen og opplevelsene. Foto:

Naturopplevelsene gjør inntrykk

Manengen har en kostbar sykkel til noen titusener, men understreker at det ikke er prisen og sykkelen som avgjør gleden ved å mestre stier.

- Hvilken råd har du til nybegynnere?

- Hold blikket langt fram. Det gir deg tid til å velge riktig spor og lese stien, slik at en er forberedt på steiner og røtter. Da kan en ta terrenget der og da, og velge om en vil sykle over eller rundt. Selv om alle stier som regel har fine partier, vil en i løpet av turen møte noen vanskeligheter. Da er det bare å gå av sykkelen og trille, eller ta utforingen. Uansett er det viktig å bruke kroppen, reise seg opp og være aktiv for å kunne følge bevegelsene i terrenget. Både du og sykkelen skal ta i mot for ujevnhetene.

Han beskriver stisykling som både god trening og en fin aktivitet for å opplevel naturen.

- Hele kroppen er i bevegelse. Det er hele tiden variasjon og nye utfordringer. Samtidig når en over store avstander i fjellet. Det byr på mange flotte opplevelser. Jeg har oppdaget mange fine plasser fra sykkelsetet som jeg senere har oppsøkt med ungene, sier han og forteller om sitt til nå siste store inntrykk; synet av reinsdyr fra toppen av Hitfjellet en sen lørdagskveld i juni.

- Slike opplevelser bidrar til at jeg alltid lengter etter en ny sykkeltur i Øyerfjellet, sier Lars Ragnar Manengen.

FAVORITTEN: Runden fra Pellestova om Hitfjellet, via Hitvegen og Pellevegen. Det grønne viser muligheten for å utvide turen med stiene over Kriksfjellet og Reinsfjellet.

FAVORITTEN: Runden fra Pellestova om Hitfjellet, via Hitvegen og Pellevegen. Det grønne viser muligheten for å utvide turen med stiene over Kriksfjellet og Reinsfjellet. Foto:

Lars Ragnar Manengens favoritt-tur på sti

Fra Pellestova, følg Pellevegen 1,3 kilometer innover. Der går Hitvegen videre til venstre.

Ved Hita seter, etter ytterligere 2,5 kilometer, er stien merket mot Djupslia og Hornsjøen.

Følg stien. Den går i slakt terreng opp til Hitfjellet.

Derfra går turen videre på sti i cirka fire kilometer ned til Pellevegen i Kriksvika ved Reinsvatnet.

Følg vegen tilbake til Pellestova.

NB: Turen gir mulighet for å legge til både Reinsfjellet og Kriksfjellet på runden.

Artikkeltags