Gå til sidens hovedinnhold

Uten lønnsomhet er det tøys å snakke om bærekraft

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Gudbrandsdølen Dagningen)

Vi synes alle det er viktig med mat. Opptil flere ganger om dagen. Vi synes også det er viktig å vite hvor maten kommer fra. De fleste av oss i hvert fall. Med noen få unntak.

Men hva skal til for at norske bønder også i fremtiden sier: «Ja, takk!» til å påta seg det samfunnsansvaret det er å produsere norsk mat på norske ressurser til alle oss andre? Som er det eneste som gir oss en viss grad av selvforsyning. Og sikkerhet. Og som attpåtil gjør at Norge ser ut som Norge.

Så hva skal til? At de blir så nedsyltet i gjeld at de ikke har noe alternativ enn å fortsette? Det er slik det gjøres andre steder i verden. Men i Norge? Er det sånn vi vil ha det?

Eller vil vi ha selvstendige og lønnsomme norske matprodusenter? Som sikrer oss tilgang på trygg og god mat. I et evighetsperspektiv?

Svaret burde være gitt. Men i dag er det ikke lønnsomt å produsere norsk mat for dem som gjør det. Og uten lønnsomhet er det bare tøys å snakke om bærekraft. Da er det bare et ord. Uten mening. Og de er de farligste. Ordene uten mening, altså.

Og hvordan kan vi da tro at vi vil kunne produsere norsk mat i fremtiden? Tenk hvis norske bønder sier: «Nei, takk» Og «Takk som byr» Det hadde jeg gjort. Du også. Jeg lover.

Og hva gjør stortingspolitikerne våre da? De som sitter med ansvaret! Har de en plan B? Jeg tviler. Kanskje de bare fortsetter å gjemme seg bak avtaleinstituttet? Som de alltid har gjort.

Anders Nordstad, generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Oslo