Gå til sidens hovedinnhold

Vi må sette ned foten, enten med underskriftslister eller demonstrasjoner

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Gudbrandsdølen Dagningen)

Det er hyggelig å registrere det sterke lokale engasjementet som har startet angående rivningen av demningen i Tromsa, Fåvang. Miljødirektoratet har allerede gitt formelt tilsagn på 3,2 millioner til støtte for dette prosjektet. Kommunen ved teknisk leder, Jostein Gårderløkken, ser bare positivt på dette tiltaket. Ordfører Arne Fossmo er merkelig nok ukjent med saken, men har fått litt informasjon nylig via sosiale medier.

Demningen ble anlagt ca. 1916 for å skaffe vann til å produsere kraft til den lokale mølla. Den samfunnsmessige verdien er ikke lenger like stor, da mølla i dag er ute av drift. Demningen står riktignok ikke på Unescos verneliste, men i lokal sammenheng har den mer og mer verdi. Den har blitt en attraksjon og møteplass både for gammel og ung, fiskere, turfolk, badere og pilegrimer. Derfor har dette forslaget fra Gudbrandsdal Sportsfiskeforening v/Tore Solbakken om rivning vakt både sinne og svært liten forståelse.

Da er det mer interessant det den lokale Jeger og Fiskeforeningen v/Espen Hvattum er inne på. Om demningen blir revet treffer ørreten nye hindringer like ovenfor, og gevinsten ser ut til å være minimal.

Det som er merkelig ved denne saken, er at orienteringen til lokalbefolkningen har vært svært tynn. Ingen jeg har snakket har hatt noe særlig kjennskap til denne prosessen, sågar ikke ordfører. Ser ut som at alt bare handler om ørreten sin framtid, og at alt annet bare blir satt til side. Det hadde vært mye bedre å bruke pengene til å utvikle stedet til en møteplass, eller som det i dag kalles og skape «tankeplasser», med den roen og idyllen fossesusen og området kan gi en.

Når man nå får bygd opp igjen «Den høye bru», er det et flott syn å se under seg den mektige fossen. Ser man det nedenfra og det er høy vannføring, kan man oppleve kreftene vannet i iscenesetter. Skal man se for seg noen visjoner denne rivningen får i ettertid, kan man bare ta en tur over «Brandstadbrua» i Sør-Vekkom og se ned i juvet. Er det slik vi vil ha det?

Dette virker for meg som å rasere bort en idyllisk naturperle inneholdende gamle minner og landemerker er ren galskap. Sløsing med penger, på godt norsk! Bruk heller pengene til å skape verdier og ikke rive ned verdier.

Kunne ramset opp flere positive verdier som tilsier at dette med rivningen bare er feil, da det fremdeles er fisk i Tromsa, både god matfisk og storørret. Reproduksjonen av fisk ser ut til å gå sin gang her også. Det kan kanskje handle om ulike sykluser, som alt annet i naturen.

Det settes også tvil rundt sikkerheten av demningen. Om det bare er et innlagt argument for rivning vet ikke jeg, for før i tiden da alt tømmeret kom fra Brekkom via Tromsa, så hamret og slo dette mot demningen og den tålte det! I dag er det bare overrenningsvann som passerer, og demningen ser ut til å tåle dette uten å sprekke.

Jeg håper ordfører Fossmo og kommunen kan stanse dette dårlige forslaget. Men det haster. Lokalt må vi nå sette ned foten enten via underskriftslister eller demonstrasjoner. Håper til slutt at fornuften seirer og galskapen taper.

Terje Bakken, Fåvang