(Gudbrandsdølen Dagningen)

(Ringsaker Blad): Det er selvsagt ikke uvanlig med store snømengder til fjells, men det er en stund siden det har vært så mye som nå. Det fikk Wenche Gulliksen Wangen og mannen erfare de de ankom Ringsakfjellet torsdag denne uken.

– Vi ble veldig overrasket da vi så hvor mye snø det var. Gjerdet rundt hytta, som er én meter høyt, så vi bare konturene av, forteller hun til RB, ved 09.00-tiden fredag.

De store snømengdene gjorde at ekteparet umiddelbart fant fram stige og snøskuffer og klatret opp på taket. De måtte måke seg veg.

Har opplevd langt større mengder

– Da foreldrene mine var på hytta 22. desember, var det ikke mer enn 30 centimeter på taket. Torsdag var det én meter med hardpakket snø. Det var litt av en jobb å måke, og vi holdt på i tre timer, uttaler Gulliksen Wangen til Ringsaker Blad.

– Var dere redde for at taket skulle gi etter?

– Nei da, det var vi ikke. Vi har opplevd langt mer på snø på taket tidligere. For noen år siden var det rundt to meter, og da ble det flere runder med måking. Men det varierer mye fra år til år, og i fjor kom det nesten ingen ting.

Snøen laver ned

Torsdagens økt på hyttetaket var vinterens første for ekteparet, som til daglig bor på Skreia i Østre Toten kommune.

– Blir det mer snømåking i løpet av helga?

– Ja, vi må nok pusse opp litt utenfor hytteveggen. I tillegg skal vi gå litt på ski. Løypene her i Ljøsheim-området er alltid veldig bra, sier hun og roser løypekjørerne.

– Hvordan er været på fjellet nå?

– Det har begynt å snø, og det kommer ganske mye.

Snøtypen avgjør

Hvert år er det flere hyttetak som raser sammen på grunn av store snømengder i kombinasjon med manglende måking. Ifølge forsikringsselskapet Eika er det ikke nødvendigvis høyden på snøen som er målestokk for når man bør måke snø fra taket. Det er heller hva slags snø som ligger der.

– I snitt veier 1 meter snø rundt 300 kilo per kubikkmeter. Våt snø er mye tyngre, opplyser Eika i en pressemelding.

De påpeker at husets byggeår gir en god pekepinn på hvor mye taket tåler.

– Hus bygget før 1980 har tak som skal tåle opptil 150 kilo snøtyngde per kvadratmeter, mens kravene for hus bygget etter 1980 er at man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 (Norsk Standard) for hver kommune. Det vil vanligvis si 150–350 kilo per kvadratmeter, skriver Eika i pressemeldingen.

Dette bør du tenke på når du skal måke taket:

  • Det aller viktigste er din egen sikkerhet.
  • Prøv å måke taket så jevnt som mulig. Skjevbelastning kan være mer kritisk enn en større og jevnt fordelt belastning.
  • Ikke fjern all snøen. Det er lett å få skade på papp-, plate- og takstein. La 10 – 20 cm ligge igjen.
  • Ta en vurdering på hvor snøen havner. Det kan være at tilstøtende tak og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.
  • Er det snø helt opp fra hus- eller hytteveggen til taket, bør du være forsiktig med bruke av maskiner når du fjerner snøen. Snøen på taket kan bli ustabil og settes i bevegelse.
  • Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig. En vaier som festes gjennom snølaget kan fjerne mye snø, men en rask avlastning kan sette konstruksjonen i svingninger i den ikke tåler.

Kilde: Eika Forsikring